БУДУЋИ ЛИДЕРИ У ИНФОРМАЦИОНИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА

ЗА ПОЧЕТНИКЕ

План рада школе:

Održavanje zimskog programa od četvrtka, 09.01. do subote,11.01.2014

Preliminarna agenda:

četvrtak 09.01.2014 – u centru za talente   10-13h IT Maštaonica (osnovci i srednjoškolci zajedno)

petak 10.01.2014 – na Fakultetu IT     10-12:30h Alisa u zemlji programiranja (osnovci)

10-12:30h Biću i ja IT preduzetnik (srednjoškolci)

12:30-13:00h Pauza za ručak

13-16h Biću i ja IT preduzetnik (osnovci)
13-16h Alisa u zemlji programiranja (srednjoškolci)

subota 11.01.2014  – na Fakultetu  IT-u

10-12:30h Mali lider, veliki lider (osnovci i srednjoškolci zajedno)

12:30-13h Zatvaranje

За полазнике Центра радионица је бесплатна и могу се пријавити путем емаила.  Образац пријаве можете преузети ОВДЕП Р И Ј А В А 2   пријаве се доставлјају до 30. децембра, јер је број учесника ограничен.

САДРЖАЈ ПРОГРАМА:

Рачунарске технологије попут рачунара, мобилних телефона, видео игара и интернета, су саставни део одрастања младих. Међутим, ђаци у раном узрасту не могу себе да виде као ствараоце ових технологија, већ себе виде само као кориснике информационо комуникационих технологија. Поглед на информационо комуникационе технологиjе искључиво из улоге корисника доводи до не само смањења радно способне радне снаге у информационо комуникационим технологијама, него и до смањене информатичарске писмености младих.

Неопходно је да у развојном периоду млади буду упућени како вештине и знања из разних области информационих технолгоија могу да им помогну да и они сами допринесу развоју и примени нових технологија. Осим тога, важно је да млади могу себе да замисле не само у развојном процесу технологија него и развоју нових идеја у улози младих ИТ лидера, као и да науче да кроз ИТ пројекте донесу допринос технолошкој будућности.

Програм Будући лидери у информационим технологијама (Буди-ИТ) има за циљ да кроз низ радионица приближи информационе технолигије ђацима, да их заинтересује да наставе даље изучавање ове области, нарочито да им приближи алате који ће им помоћи да примене и реализују своје идеје. Циљ је да кроз низ радионици ђаци имају прилику да кроз интердисциплинарне пројекте и разне примене информационих технологија, ђаци развијају заједно са менторима и другим ђацима кроз савремене методе учења информационих технологија. Циљ је да оваквим приступом ђаци имају прилику да кроз примену информационо комуникационих технологија, направе јаку везу између знања, вештина, коришћења и примена технологија. На овај начин се омогућава да ђаци изграде интересовање, али и неопходно самопоуздање, које ће изградити кроз предложене активности.

Програм Буди-ИТ се састоји од седам радионица и завршног пројекта. Све радионице су планиране да буду вођене у две одвојене групе које ће бити раздвојене на групу за средњошколце и групу за основце. Планиране радионице су:

 

1. ИТ маштаоница – радионинца у којој ће ђаци да предлажу нове технологије и апликације

2. Бићу и ја ИТ предузетник – радионица у којој ће ђаци научити основе писања и вођења ИТ пројеката кроз софтверске алате ProjectLibre и MS Priject са акцентом на развој идеја за самостално покретање својих пројеката (ИТ догађаја, виртуелних бизниса, ИТ скупова, ИТ бизниса…).

3. Мали лидер – велики лидер – радионица где ће се успешни ИТ професионалци обратити учесницима програма и разговарати са њима о томе шта значи бити ИТ професионалац, које су предности те професије, као и њихов развојни пут од времена када су они били у ”ципелама малог ИТ лидера”

4. Није само како, научи ме и када! – радионица која има за циљ да научи ђаке како да се временски организују и како да што ефикасније уче, без обзира о ком се предмету ради.

5. Алиса у земљи програмирања – радионица која ће увести ђаке у основе програмирања користећи 3Д развојна окружења која су погодна за почетнике као што су Alice и Greenfoot, а који покривају основне принципе програмирања.

6. Можеш и ти да направиш мобилну апликацију – радионица која ће омогућити ђацима да направе своју мобилну апликацију у 2Д развојном окружењу који је погодан за почетнике, а који покривају основне принципе програмирања, као што су AppInventor и Microsoft’s Studio App.

7. Пласирај своју идеју – радионица како да се путем интернета промовише своје идеја или производ, кроз креирање веб страница

8. Развиј свој пројекат од А до Ш – завршни пројекат који ће се радити у тимовима уз подршку ментора са циљем да се примене знања и вештине стечене на радионицама који ће ђацима помоћи да формирају свој први ИТ пројекат и дају им се смернице ра реализацију истих.

Додатно имамо за циљ да при излагању завршних радова окупимо потенцијалне донаторе или организације које се баве подршком омладинских пројеката како би се најбољи ђачки пројекат наградио подршком у реализацији.