Regionalni centar za talente Beograd 2 je pod pokroviteljstvom Gradske uprave, sekretarijata za sport i omladinu, u saradnji sa Fakultetom informacionih tehnologija Univerziteta Metropolitan organizovao zimsku školu informatike „Budući lideri u informacionim tehnologijama (BUDI-IT)“. Zimska škola informatike za učenike osnovnih i srednjih škola je trajala tri dana, od 09.01. do 11.01.2014. Učenici su imali priliku da u ova tri dana učestvuju u raznim radionicama i da se upoznaju sa stručnjacima iz različitih IT oblasti.
U četvrtak 09.01. u centru je održana radionica pod nazivom „IT maštaonica“ u kojoj su učenici razvijali koncept za različite mobilne aplikacije. Rešenja su bila sjajna, a mnoge ideje aplikacija imaju perspektivu da budu izrađene i plasirane.
U petak 10.01. na Univerzitetu Metropolitan su održane dve radionice. Jedna radionica je imala zadatak da uvede osnovce i srednjoškolce u svet IT-a tako što su se upoznali sa osnovnim konceptima programiranja i izradom mobilnih aplikacija putem „CODE“ i „Windows Phone App Studio“. Druga radionica ih je upoznala kako da uvide aktuelne probleme u društvu, da postave ciljeve i definišu IT rešenja kako bi rešili predočeni problem.
U subotu 11.01. na Univerzitetu su osnovci i srednjoškolci imali veliku čast da se upoznaju i diskutuju sa stručnjacima iz IT industrije. Gosti ovog diskusionog panela su bili: Mateja Opačić (Senior Developer u kompaniji Seavus), Andrej Luneski (doktorant, istraživač i asistent), Aleksandar Milosavljević (CTO u kompaniji Mainstream), Srđan Božović (MVP Microsoft Community), Mladen Trišić (Software Developer u kompaniji Benetech), Jovana Kovač (članica AdaJAMM tima koji je pobedio na Microsoft Imagine Cup svetskom takmičenju) i Nemanja Stančić (član Luna tima koji je pobedio na svetskom Oracle ThinkQuest svetskom). Na kraju, svi polaznici BUDI-IT škole su dobili diplome o uspešno završenoj iste.
Radionice i predavanja su realizovali zaposleni i studenti Univerziteta Metropolitan:

– Doc. dr Miroslava Raspopović, dekan Fakulteta informacionih tehnologija
– Jelena Samardžić , asistent i menadžer poslovanja Univerziteta
– Milan Todorović, Vuk Vasić, Ana Rodić i Aleksandar Sljepčević, studenti.

Ovom zimskom školom neki od učenika srednjih škola su se pripremali za predstojeće takmičenje MET MOBILE CHALLENGE koje će se održati na Univerzitetu Metropolitan od 22-23.02.2014. Više informacija o ovom takmičenju kao i način kako se možete na njega prijaviti možete pogledati ovde

 

http://www.youtube.com/watch?v=ti90rI4-zS0

(http://www.metropolitan.edu.rs/sr/stipendije/met-mobile-challenge.dot)