Сверуски фестивал науке је највећа манифестација те врсте у свету.   Фестивал има међународни карактер. Фестивал науке укључују не само водеће универзитете, истраживачке институције, опсерваторије и музеје науке у земљи, већ и пословне  и уметничке центре. Број учесника научног фестивала у Русији се сваке године повећава, а популарност фестивала достигла је ниво од преко 15.000,00 учесника и преко 2 милиона посетилаца. Фестивал омогућава посетиоцима да чују предавања и дискусије истакнутих научника и да учествују у узбудљивим такмичењима и интерактивним изложбама. Фестивал је допринео  популаризацији науке у Русији. Никада до сада наука није била толико занимљива и привлачна за толико много људи.

Завршни чин фестивала одржава се у Москви, на Московском универзитету и универзитету Ломaносов.

Међународно такмичење истраживачких радова „Научници будућности“ одржава се у оквиру сверуског фестивала науке,под покровитељством Министарства науке и високог образовања Русике Федерације а узподршку Министарства образовања Руске Федерације, Московског државног  универзитета, универзитета Ломоносов, Руске академије наука, Града  Москве

Сврха  такмичења је подржати надарену децу, развој интересовања млдих за изучавање науке, стварање услова за развој ученика. Такмичење промовише ширење и популаризацију научних сазнања и побољшава педагошку вештину наставника.

У оквиру такмичења„Научницибудућности“заступљене су следеће категорије :

физика;

астрономија;

математика;

хемија;

биологија и науке о животу;

програмирање;

геологија и науке о Земљи;

инжењеринг;

носива електроника, електронски уређаји, Интернет, 3Д моделирање.

Полазници Регионалног центра за таленте Београд 2, су почаствовани што им је омогућено да учествују на овој манифестацији а  уједно су привилеговани да преставе своје истраживачке радове, размене искуства са својим вршњацима из других земаља, прошире стечена знања из области за коју показују интересовање, размене информације, упознају се са новитетима у науци ….

Ове године на  Међународном такмичењу истраживачких радова „Научници будућности“ учествовало је пет полазника Центра и то :

  • Филип Колџић, ученик Математичке гиманзије са истраживачким радом из Хемије, Application of Laser-Induced Breakdown Spectroscopy for Estimating
    Hardness of Alloys: A Novel Approach with TEA CO2 Laser
  • Сара Милошевић, ученица гимназије у Инђији са истраживачким радом из Инжењеринга, Thickness dependent physics in specific organic polymer solar cell
  • Валерија Ранкић, ученица гимназије у Лазаревцу са истраживачким радом из Информатике, Managing ferrofluids with voice commands
  • Огњен Срзентић, ученик ОС „Руђер Бошковић“ са истраживачким радом из животне средине, Raising ecological awareness among teenagers of endangered species
    with specific emphasis on griffon vulture
  • Ива Ђондовић, ученица Математичке гимназије, са истраживачким радом из Математике. Distribution of space R3  by chain circuits and one right.

Полазници Регионалног центра за таленте Београд 2, су представили своје истраживачке пројекте, комисијама које су сачињавали стучњаци са универзитета Ломаносов и Московског универзитета.  Поред презентација комисијама своје пројекте су излагали и великом броју представника великих компанија , научним радницима и посетиоцима Фестивала науке.

У веома јакој конкуренцији od preko 800 истраживачких радова,  награде су освојили :

  • Сара Милошевић, са радом из Инжењеринга, рангирана као четврти најбољи рад у тој категорији,
  • Филип Колџић, са радом из Хемије је добитник специјалне дипломе за истраживачки рад, за могућност примене истог у пракси. Филип је ткође добитник награде специјалног жирија који су сачињавали представници великих компанија.
  • Огњен Срзентић, са радом из животне средине, добитник је специјалне дипломе за истраживачки рад, за идеју и примену у едукацији тинејџера о проблемима животне средине.

Поред учешћа на такмичењу, учесници су имали прилику да посете универзитет Ломаносов, музеј Космос“,  музеј Гологије, посетили су  више локација Фестивла нуке у Москви, Кремљ и многе друге научне и културне знаменитости.