Regionalni centar za talente Beograd II, u saradnji sa kompanijom HERE je organizator GEO CHALLENGE-a  – KREIRAJ INTERAKTIVNU WEB MAPU SRBIJE.

HERE je globalna kompanija zasnovana na najavremenijim tehnologijama.                                                              Regionalni centar za talente već duži niz godina ima veoma dobru saradnju sa predstavništvom kompanije u Beogradu.

Osnovni cilj takmičenja je unapređenje nastave geografije, sa posebnim osvrtom na kartografiju i primenu savremenih tehnologija. Regionalni centar za talente Beograd 2,  kao osnivač i organizator takmičenja Nacionalne geografske olimpijade i  Balkanske geografske olimpijade, sa kojih najuspešniji stiču parvo učešća na svetskoj geografskoj olimpijadi, ima jedinstvenu priliku da učenicima i profesorima približi moderne tehnologije, koje su zastupljene na svim međunarodnim takmičenjima iz Geografije.

Takmičenje je timskog karaktera. Svaki tim sačinjava 4 učenika,  iz jedne škole se može prijaviti više timova.  Svaki tim dobija priliku da kroz podršku mentora stekne nova znanja i veštine, da ovlada novim aplikacijama i da kreira svoje rešenje.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je:  demografija Srbije, digitalizacija i inovacije.

GEO CHALLENGE je onlajn nacionalno takmičenje koje je otvoreno za sve učenike srednjih škola u Srbiji, a odnosi se na vizualizaciju podataka i predloge mera za unapređenje koje su preduzetnički orijentisane. Cilj ovog projekta je da pruži učenicima drugačije geografsko iskustvo, da primene stečena znanja iz različitih oblasti, da razvijaju istraživački pristup, kao i sistem zaključivanja. Ideja challenge-a je da učenici rade u timovima, ovladaju novim veštinama, da kreiraju i prezentuju svoja rešenja, a sve uz kontinuiranu podršku mentora – studenata iz oblasti koje su pokrivene takmičenjem (GIS, ekonomija, IT) a koje su za sve timove obezbedili organizatori  za stručnu podršku, i koji su ujedno i HERE ambasadori.

Za Profesore geografije  koji su sa svojim učenicima uključeni u tkmičenje  obezbeđeni su bespltni onlajn kureseve po njihovom izboru: Uvod u programiranje, Osnove programskog jezika Java, Razvoj mobilnih aplikacija, Osnove programskog jezika C,  Web dizajn,  Email marketing,  Internet marketing …..

Regionalni centar za talente Beograd II kao organizator GEO Challenge-a je i pored novonastale situacije odlučio da izazov bude održan poštujući mere i preporuke Vlade Republike Srbije u danima trajanja izazova. To znači da će sva komunikacija biti online, kako između mentora i timova, tako i između članova tima.

 

Online Izazov se sprovodi na četiri nivoa + finale u periodu od 01.04.-01.06, kada će biti proglašeni finalisti – tri najuspešnija tima.

Na ovogodišnjem GEO CHALLENGE – KREIRAJ INTERAKTIVNU WEB MAPU SRBIJE, učestvuje :

  • 35 mentora
  • 32 škole iz 16 graaova, odnosno 13 okruga
  • 40 profesora
  • 215 timova
  • 860 učenika

Organizatori su spremili nagradni fond i to :

  • Za sve profesore koji prijave timove za GEO Challenge kurs po izboru na KAMPSTER platformi
  • Za profesora sa najviše prijavljenih timova u GEO izazovu participaciju na Evropskoj geografskoj olimpijadi u Bosni i Hercegovini
  • Za profesora pobedničkog tima GEO izazova, put na Hack TM 2020 u Rumuniju
  • Za timove finaliste po jedan kurs po izboru za svakog člana tima + HERE brand pack
  • Za pobednički tim letnja škola Regionalnog centra za talente na Kopaoniku
  • Svim učenicima koji su uspešno savladali prvi nivo biće dodeljena diploma
  • A tu su i nagrade iznenađenja!